Ćirilica je najsavršenije pismo na Svetu

//Ćirilica je najsavršenije pismo na Svetu

Ćirilica je najsavršenije pismo na Svetu

Džordž Bernard Šo je smatrao je da je srpska ćirilica najsavršenije pismo na svetu i jedan zaokružen i logičan sistem. U svom testamentu ostavio je novčani iznos (£367,233 13s) Englezu koji uspe da reformiše i uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo jedan glas).

Tekst delimično preuzet sa sajtaVikipedija.
Fotografija preuzeta sa sajta FARMWEEK

Džordž Bernard Šo (engl. George Bernard Shaw; 26. jul 1856, Dablin, Irska – 2. novembar 1950, Ajot Saint Lavrenc, Hartfordšir, Engleska, UK) je bio irski dramski pisac, romansijer, esejista, novinar, književni, pozorišni, muzički kritičar, društveno angažovani intelektualac, čovek snažne, izdržljive prirode, neumorni radnik u svojoj oblasti kojom se bavio, pronicljivog, smelog duha, otvoren i iskreno ubeđen u ispravnost svojih stavova, kritičan do podsmeha i podsmešljiv do cinizma, koliko hvaljen toliko i napadan, uvek je bio spreman da traži uzroke pojava i da o tome izlaže – za govornicom ili u svojim tekstovima.

Rođen je u Dablinu 26. jula 1856. godine. Kasnije se preselio u London gde se školovao na Britanskom muzeju, dok je nekoliko njegovih novela objavljeno u malim socijalističkim magazinima. Književnu karijeru počeo pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925. Preminuo je 2. novembra 1950.

2018-03-10T03:07:11+01:009 marta, 2018|0 Comments
This website uses cookies and third party services. Ok